Deutscher Gewerkschaftsbund

Rendezvények

Workshop

Dominique John

A kiküldetésben dolgozók számára fenntartott varsói információs központ megnyitása

Varsó | Lengyelország

2019.04.15

A varsói információs központot 2019. április 15-én nyitották meg, közösen Piotr Ostrowskival, az OPZZ alelnökével, és Adam Rogalewskivel, a nemzetközi osztály vezetőjével, akik a magánháztartásokban ápolásra szorulókat segítő emberek – nem ritkán kizsákmányolással felérő körülmények közötti – helyzetéről számoltak be.

Különösen rossz munkakörülmények fenyegetik azokat az ápolókat, akiket bonyolult üzleti modellek segítségével Németországba küldenek. Őket gyakran egy lengyel ügynökség foglalkoztatja, amely az ápolókat német ügynökséghez küldi tovább, ez utóbbi aztán elhelyezi őket a családoknál. Az ápolók ott nemcsak alacsonyabb bért kapnak, hanem szinte semmilyen támogatást sem nyújtanak nekik a munkáltatóik, sőt, még kapcsolatba sem léphetnek velük. Ez kifejezetten bizonytalan helyzetet teremt, amelyben az – elsősorban lengyel – munkavállalók ápolóként a nap 24 órájában rendelkezésre állnak, és könnyen teljes elszigeteltségbe sodródhatnak.

A megnyitásról szóló lengyel nyelvű riportok az OPZZ weboldalán, valamint több médiában (Puls Biznesu, Polski Obserwator, Everethnews) találhatók.

A kiküldetésben dolgozók számára fenntartott információs központ megnyitása

Budapest | Magyarország

2019.03.29

Több szakszervezet és munkáltatói szövetség is tiszteletét tette március 29-én, a Vasas Szakszervezeti Szövetség székházában a "Fair Working Conditions" című projekt bemutatása alkalmából. A résztvevők, például a Húsipari Dolgozók Szakszervezete vagy az Építők Szakszervezeti Szövetsége, érdeklődéssel és elismeréssel fogadták a projektet, megállapodva a további együttműködés lehetőségeiről és irányairól.

Szakszervezeti projektek a kiküldetéssel kapcsolatban: európai csere

Berlin | Németország

2019.03.22.

A korlátozott projekt-futamidők és változó támogatási prioritások sokszor megnehezítik a projektek eredményeinek gyakorlatba történő folyamatos átültetését. A szorosabb hálózatba kapcsolódás céljával Berlinben németországi, franciaországi, lengyelországi, szlovéniai, horvátországi, romániai és olaszországi szakszervezeti tagok jöttek össze. Az eredmény: a három jelenlévő projekt – Fair Working Conditions, a TIDE POWER és a Reder hálózat – képviselői a jövőben még szorosabban kívánnak közös projektekben együttműködni. A találkozót a DGB szövetségi oktatási központja a Friedrich Ebert Stiftunggal, az európai építő- és faipari dolgozók európai föderációtól érkező Marina Mesuréval, valamint a Fair mobilitás projekttel közösen szervezte.

Német nyelvű online riport a Friedrich Ebert Stiftung weboldalán.

Az új projekt indítása: első országhatárokon túlmutató workshop

Berlin | Németország

2019.03.19 - 21.

Berlinben első ízben találkozott az új projektcsoport országhatárokon túlmutató workshopon. A program fontos pontjait képezte az egyes országokból történő kiküldetés sajátosságairól tartott véleménycsere, valamint egymás megismerése. Egyes projektpartnerek ekkor még az információs központok megnyitása előtt álltak. Stratégiai véleménycsere keretében a tapasztaltabb kollégák elmondták a munkájukban alkalmazott legjobb gyakorlatokat.


Nach oben