Deutscher Gewerkschaftsbund

Evenimente

Workshop

Dominique John

Inaugurarea centrului de informare pentru lucrătorii detaşaţi

Varşovia | Polonia

15.04.2019

Centrul de informare a fost deschis de vicepreşedintele OPZZ, Piotr Ostrowski şi Adam Rogalewski - director în exerciţiu la Departamentul de relaţii internaţionale al OPZZ. Aceştia au prezentat reprezentanţilor mass-media situaţia îngrijitorilor la domiciliu, în multe cazuri asemănătoare unui sclavagism modern. S-au prezentat în special condiţiile precare de muncă în care lucrează îngrijitorii detaşaţi în Germania, persoane care fac parte dintr-un lanţ complicat de contracte (în majoritatea cazurilor aceştia se angajează la o firmă poloneză, care îi detaşează în Germania la o agenţie, care la rândul ei îi trimite la muncă la familiile din Germania) şi care nu numai că au de luptat cu salariile de mizerie, ci şi cu lipsa unor contacte sociale şi a ajutorului oferit de angajator. Acestea reprezintă unele din cele mai precare condiţii de muncă, în care, în numeroase cazuri, lucrătorii polonezi, complet izolaţi, fără suport din partea angajatorului, trebuie să fie disponibili 24 de ore din 24 pentru îngrijirea familiilor din Germania.

Vezi raportul OPZZ (în poloneză). Articole de presă în limba poloneză: Puls Biznesu, Polski Obserwator, Everethnews).

Proiecte sindicale pe tema detaşării personalului: schimbul european de informaţii

Berlin | Germania

22.03.2019

Proiectele au o perioadă limitată şi priorităţi variabile de finanţare: aceste condiţii ne împiedică deseori să consolidăm rezultatele obţinute într-un anumit proiect. În scopul unei mai bune interacţiuni, s-au întrunit la Berlin reprezentanţi sindicali din Germania, Franţa, Polonia, Slovenia, Croaţia, România şi Italia. Concluzii: Reprezentanţii celor trei proiecte, Fair Working Conditions, TIDE POWER şi Reder Network, îşi vor intensifica pe viitor iniţiativele comune. Evenimentul a fost organizat de DGB-Bildungswerk BUND e.V., împreună cu Fundaţia Friedrich Ebert, Marina Mesure de la Federaţia Europeană a Muncitorilor din Construcţii şi Industria Lemnului şi proiectul DGB Faire Mobilität.

Vezi raport online în limba germană, pe website-ul Fundaţiei Friedrich Ebert.

Începutul unui nou proiect:  primul workshop transnaţional

Berlin | Germania

19.-21.03.2019

Noua echipă de proiect s-a întrunit pentru prima dată la Berlin, la un workshop transnaţional. Principalele puncte de pe agendă au fost următoarele: schimburi de informaţii despre particularităţile procedurii de detaşare din ţările partenere şi cunoaşterea reciprocă a participanţilor. În ţările unora din partenerii de proiect erau în curs de inaugurare primele centre de informare. În cursul unui dialog strategic, colegii cu experienţă au prezentat câteva exemple de bune practici.