Deutscher Gewerkschaftsbund

Cu ce ne ocupăm?

În proiectul „Fair Working Conditions“ am realizat o reţea internaţională de centre de consultanţă pentru personalul detaşat în Europa.

Reţeaua este alcătuită din centre sindicale de asistenţă deschise în unele ţări europene din care provin lucrătorii detașați, cum ar fi: Croaţia, Polonia, Ungaria, România şi Slovenia, precum şi în Germania.

În ţările de origine deschidem centre de informare, la care salariaţii pot apela înainte de a pleca în detaşare, pentru a afla astfel ce drepturi au pe piaţa muncii din Germania. După revenirea în țară a lucrătorilor detașați, centrele de informare şi centrele de consiliere „Faire Mobilität” din Germania îi ajută pe aceştia să-şi revendice drepturile faţă de angajatori, oferind asistenţa necesară şi în domeniul asigurărilor sociale, cum ar fi asigurarea de sănătate, accidentele de muncă, etc.

Centrele de informare colaborează în reţea cu diverşi factori politici, cu oameni de ştiinţă, autorităţi, case de asigurări sociale şi cu societatea civilă, instituţii care se ocupă de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale personalului detaşat.

Din acest proiect face parte şi un program de training. Consilierii din reţea se vizitează reciproc şi învaţă unii de la alţii cum se desfăşoară activitatea de consiliere.

Centrele de informare au fost înfiinţate pe lângă marile confederaţii sindicale din Polonia, România, Slovenia şi Croaţia. În Ungaria, sindicatul VASAS va deschide şi el un centru de informare pentru personalul detaşat. Toţi aceşti parteneri cooperează strâns cu reţeaua de centre de consiliere „Faire Mobilität” a Federaţiei Sindicatelor Germane (DGB - Deutscher Gewerkschaftsbund). În scopul perfecţionării profesionale, consilierii din centrele de informare se întrunesc periodic la diverse workshop-uri. Personalul „Faire Mobilität”, precum şi ceilalţi referenţi de specialitate îi pregătesc pe consilieri în domeniul legislației germane. Centrele de consiliere s-au specializat pe un anumit sector economic. Astfel, centrul OPZZ din Polonia se ocupă în special de îngrijitorii la domiciliu. Centrul VASAS din Ungaria aparţine sindicatului din industria prelucrării metalelor, ocupându-se astfel de personalul din acest sector. Blocul Naţional Sindical din România şi federaţia sindicală croată SSSH se concentrează pe industria construcțiilor, iar centrul de consiliere al sindicatului sloven ZSSS se ocupă de şoferii detaşaţi.

Pentru a-i informa pe salariaţi şi pe multiplicatori, proiectul dispune de o pagină proprie de internet, a publicat un mic videoclip cu explicaţiile de rigoare şi organizează o campanie de informare privind detaşarea personalului din sectorul construcţiilor.

Conducerea proiectului este asigurată de „DGB-Bildungswerk Bund”, organizaţie care coordonează întreaga reţea în colaborare cu conducerea proiectului „Faire Mobilität”.


Nach oben

Contact

IQ Consult gGmbH
Michaela Dälken
Franz-Rennefeld-Weg 5, 40472 Düsseldorf
E-mail: michaela.daelken@dgb-bildungswerk.de
Telefon: +49 (0)211 4301 197

 

Projekt DGB – Faire Mobilität
Dominique John
Paula-Thiede-Ufer 10, 10179 Berlin
E-mail: kontakt@faire-mobilitaet.de
Telefon: +49 (0)30 21 96 53 715

FINANŢARE

Logo EU

EU

Prezenta informare a fost susţinută financiar de Programul european pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI). Textul nu coincide obligatoriu cu punctul de vedere oficial al Comisiei Europene.